Tilbage til Hovedsiden 
Flot hæder til bibliotekar ved Århus Kommunes Biblioteker 
af Susanne Linton

Ugens Kalender 

 

Aktuelle Links 

 

Hovedbiblioteket 

 

 


"Ågot Berger er en ildsjæl, der med faste skridt træder ud i den virkelige verden, ser sig om og gør noget. Senest har hun helliget sig området omkring biblioteksbetjeningen af flygtninge og indvandrere. Ågot er formidler med stort F. Hun formidler sin kompetence til kollegaer over hele landet i form af kurser om Finfo, (Internetsider med information med relevans for nye danskere, red.)men også i sin store rapport fra sin dannelsesrejse, der ligger frit tilgængelig på Internettet. Og hun formidler med stor entusiasme til medlemmer af indvandrer- og flygtningegrupper. Ågot sætter altid mennesket i centrum. Ågot møder mennesker ikke grupper."
Blandt andet sådan motiverede formanden for Danmarks Biblioteksforening, Mogens Damm, at den 44-årige bibliotekar Ågot Berger på foreningens årsmøde og generalforsamling modtog R. Lysholt Hansens Bibliotekspris på 10.000 kr.
Ågot Berger modtog prisen, der blev overrakt på Nyborg Strand fredag 26. marts, for sin indsats for biblioteksbetjening af flygtninge og invandrere.

Mogens Damm konstaterede også, at Ågot Berger ikke er glad for netop betegnelsen biblioteksbetjening af indvandrere og flygtninge. Hun foretrækker at kalde det flersproglig biblioteksbetjening

Ågot Berger har været ansat ved Århus Kommunes Biblioteker siden 1987 og hendes nuværende arbejdssted er Hovedbiblioteket i Mølleparken. Prisen skal blandt andet bruges til at finansiere en studietur til Libanon og Syrien.

I sin takketale sagde Ågot Berger bl.a.:

"Jeg er selvsagt både rørt og glad for prisen. Også fordi jeg ser det som et signal i forlængelse af, at der i dag fra alle dele af biblioteksverdenen er et øget ønske om at professionalisere tilbuddet til alle der bor i Danmark...

Lige så vigtigt er det, at alle ønsker at blive behandlet som individer, ikke primært som somalier eller palæstinenser, men som mennesker af kød og blod, som er indbyrdes lige så forskellige som danskerne er....Værst er det hvis de oplever "patronizing" - denne velmenende, nedladende holdning.
Integration er ikke assimilation, det er at skabe rum til at mødes, ret til at nærme sig hinanden. Og bibliotekerne er det perfekte rum for integration....Politikere og biblioteksledere skal forstå, at der leveres en stor integrerings-indsats fra biblioteksgulvet, og at kvaliteten af integrationsarbejdet kan blive endnu bedre. Det ville være en god økonomisk investering i fremtidens arbejdskraft."
Ågot Berger i øvrigt selv indvandrer. Hun kommer fra Norge.

Kontakt redaktøren, klik her